Frisse spread van  komkommer

1 biologische komkommer met schil, grof geraspt

sap van een ½  citroen 

130 g ongebrande cashewnoten of zonnebloempitten

1 à 2 el olijfolie

½ tl. zeezout of kruidenzout

peper uit de molen

1 eetlepel verse oregano,  1 eetlepel verse dille of van elk een tl. gedroogd

1 teen knoflook


Werkwijze: Pers het vocht uit de geraspte komkommer, (niet te droog) met een zeef en een grote lepel.  Vocht is hier niet nodig, maar kan je zo opdrinken of als basis van een vruchtensapje gebruiken.

Doe de helft van de uitgeperste komkommer in een smalle, hoge mengbeker.

Voeg de rest van de ingrediënten toe.

Mix met staafmixer tot je een smeuïge massa hebt.

Doe dan de rest van de komkommer erbij en meng die erdoor.

Zonnerotsjes:

Nodig: 2 koppen zonnebloempitten

2 eetlepels rijstmoutstroop 

r.v.s. of gietijzeren koekenpan, spatel, lepel, plat bord.

Werkwijze: Verwarm de koekenpan op halfhoog vuur en rooster hierin de pitjes lichtgeel en knapperig.  Houd  ze hierbij goed  in beweging met een spatel.

Neem 2 el. rijstmoutstroop uit het potje en roer dit door de geroosterde pitten.

Blijf paar minuten roeren zodat het vocht uit de stroop verdampt en de massa kleverig wordt. 

Optioneel Voeg tijdens het roeren extra smaakmakers toe: druppels vers gembersap en shoyu, een vel nori zeewier in stukjes.

Neem de koekenpan van het vuur en schuif de pitjes op een bord of koud oppervlak.

(Direct de pan met lauw water afwassen scheelt je een hoop werk.)

De bereiding laten afkoelen totdat je er met de handen aan kan. Dan luchtige rotsjes vormen.

Laat de rotsjes helemaal afkoelen dan worden ze lekker knapperig!

Bewaar ze in een afgesloten pot.

Variatie:  Meng de zonnebloempitten met sesamzaadjes,gebroken walnoten,fijngehakte amandelen,pinda 

Dip de rotsjes eens in gesmolten chocolade.

Tip: Rooster zaden en pitten niet te bruin omdat dan de olie in de zaden gaan oxideren en dat is niet gezond.

Zaden verzadigen, ze bevatten goede vetten en mineralen.

Rijststroop is een evenwichtig zoetmiddel te koop in de natuurwinkel.

QUINOA is een  traditioneel graan uit Zuid-Amerika. Dit Supergraantje bevat meer eiwitten dan elk ander graan èn de 8 essentiële aminozuren. Quinoa is glutenvrij. Te koop in de Natuurwinkel en supermarkt.

Basisbereiding: 1 kop  quinoa even wassen met warm water = om het bitterstofje saponine te verwijderen, dit als natuurlijke beschermer tegen insecten. ) Laat  uitlekken in een zeef. Breng aan de kook met 2 koppen water. Snuifje zeezout erbij, deksel op de pan. Kook zachtjes 20 min. Laat nog 10 min. nawellen alvorens door te roeren met een houten lepel. De quinoa is nu klaar voor gebruik. Als vervanger voor rijst of aardappel. In salades,soep,als ontbijt met rozijntjes door cakebeslag zoals in het recept hieronder.

quinoa

quinoa

Inca-cake  met appel en walnoten

Nodig:1 kop Quinoa gaarkoken volgens basis recept, 2 el. roomboter, 2 elstar appels, citroensap, 2 tl. kaneelpoeder, 1 tl kardemom poeder, 150 gr. oer of rietsuiker, rasp van 1/2 citroenschil,  100 gr. roomboter, 2 eieren, 75 gr zelfrijzend bakmeel, 50 gr. gebroken en licht geroosterde walnoten

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Bak de appel beetgaar met de kaneel in boter. Besprenkel met citroensap. Af laten koelen.

Verwarm de oven voor op 2000 C.

Meng rietsuiker met de 100 gr. boter tot een romige massa. Roer er de eieren onder, rasp van citroenschil en vervolgens het meel, de kardemom en de gare quinoa. Meng er de gebakken appeltjes en de walnoten door.

Giet het beslag in een met boter ingevette cakevorm. Zet in de oven en laat het 45 minuten bakken

Omkieperen op een (taart-)rooster en af laten koelen.

Appeltjes verkleed als kip. Bewerkt uit het kookboek “de groene garde”

4 elstar appels middelgroot

Sap en rasp van 1 citroen

4 biologische kipfilets

250 gr. zachte geitenkaas zoals feta

100-150 ml. groentebouillon

Paar laurierbladen

Zout en peper uit de molen

8 dunne lapjes katenspek

Voor de saus:

1 ui,knoflook,300 ml. groentebouillon, 2 el.(haver)room, 1 tl.kerriepoeder, 1 tl kurkuma , verse peterselie

Verwarm de oven voor op 160 – 180 GC

Verwijder het klokhuis uit de schoongemaakte appels met de appelboor, schilletje mag eraan blijven.

Snijd de appels door midden. Besprenkel de helften met beetje citroensap.

Leg ze met bolle kant in een ingevette ovenschaal.

Snijd een stukje af zodat de appels plat stabiel liggen.

Verdeel plakjes geitenkaas in de gleuf (van de boor)

Snijd de kipfilets horizontaal doormidden en sla ze plat.

Bekleed de appels met platte stukken kipfilets.

Bestrooi met citroenrasp en peper uit de molen.

Dek af met een lapje katenspek.

Schenk de bouillon om de appels en leg de laurierbladen in de bouillon.

Zet in de oven voor 45-60 min.

Maak ondertussen de saus: Snipper ui en knoflook en fruit deze in beetje olie samen met de kerriepoeder en kurkuma.

Voeg 1 eetlepel spelt bloem toe, laat zachtjes garen,roer met een garde.

Voeg langzaam de groentebouillon toe roer zodat de saus bindt.

Voeg de (soja of haver)room toe. Laat inkoken en maak evt. verder op smaak met groentebouillonpoeder. Hak veel verse peterselie fijn voor in de saus.

Haal de appels uit de oven en serveer met de saus.

Salade van makreel

Gestoomde makreel filet (duurzaam gevangen)

Meng de het visvlees met

Een paar fijngesneden augurk en/of zilverui

1 kleine rode ui in blokjes of bosui in fijne ringetjes of fijngesneden bieslook

2 el. peterselie zeer fijngehakt

optioneel Tomaat en/of paprika in kleine blokjes

meng met de dressing

Maak een lekkere dressing:

2 el. veel mosterd

1 koffielepel  knoflook-shoyu (zie recept hieronder)

1 el. peren diksap

2 el Mayonaise

Citroensap naar smaak

Lekkere (rijst)azijn naar smaak

royaal Peper uit de molen

Dresseer over de makreel en laat intrekken.

Garnering naar keuze…

Knoflook-shoyu

Een natuurlijk gefermenteerde shoyu-saus met een heerlijke knoflooksmaak.

Werkwijze:

Neem een schoon potje,vul 3/4 met shoyu saus

Maak een bol knoflook schoon, snijd de  teentjes 1 keer door en doe ze in het potje met de shoyu.

De teentjes geven hun smaak af aan de saus.

De saus is heerlijk in allerlei bereidingen zoals soep,dressings,dips,wok gerechten…

Ook kun je de( gepikkelde) teentjes fijnsnijden en gebruiken in bereidingen zoals tapenade

Vul de pot steeds bij met shoyu en nieuwe knoflook.

De saus kun je buiten de koelkast bewaren.

Wilde kruiden salade met appel-wortel-zuurkool -wilde kruiden

Nodig kom wilde kruiden: Paardenbloemblad,smalle jonge weegbree,vogelmuur. Maar ook bieslook, 1 zoetzure appel,1 wortel,handje zuurkool. Optioneel tonijn uit blik.

Dressing van sap van een halve citroen,evenveel olijfolie,1 el peren diksap,mespunt mosterd,beetje tamari.

Versieren met madeliefjes.

Werkwijze: wilde planten uitzoeken-goed wassen-droog deppen met theedoek-heel fijn snijden.

Sausje kloppen van citroen en de olie-rest toevoegen

Appel-wortel raspen, zuurkool grof hakken evt. teveel zout afspoelen. Sausje erdoor en minstens een half uur laten intrekken,komt de smaak ten goede. Klein beetje salade op ieders bordje en versieren met een paar madeliefjes. Ook lekker op een boterham! Variatie: voeg tonijn uit blik toe.

zeemanskoek

Zeemanskoek

Zeemanskoek

Recept voor 1 koekvorm 28 rond

Meng de droge ingrediënten in een kom:

3 kop meel  soorten naar keuze:

Tarwe gebuild,spelt voor glutenvrij boekweit,quinoa of rijstmeel

20% van kokos,amandel of kastanjemeel

1 tl. wijnsteenbakpoeder

1 volle tl. specerijen zoals koekkruiden  of

kaneel en kardemom=helpt de vertering van meelspijzen

½ tl zeezout

1 el. gedroogd zeewier bijv. Salade du Pecheur  van Lima (ekoplaza)

1  kop (palm)(oer)suiker of ahornsiroop bij de natte ingrediënten voegen

1 kop  grof gehakte (wal)noten (walnoten rooster ik kort vooraf)

1 ½ kop gewelde rozijnen en zuidvruchten grof gesneden

 

Oven voorverwarmen op 200 GC wanneer je het baksel erin zet dan de temperatuur  verlagen naar 160 GC

 

Natte ingrediënten in een ruime (steel)pan mengen

3 flinke el. roomboter zachtjes laten smelten  of rijstolie heeft neutrale smaak

2 biologische eitjes loskloppen

1 koffielepel  rasp van sinaasappel of citroenschil (zonder het wit dit smaakt bitter)

½ el. sap van verse gember

1 grote frisse appel grof raspen besprenkel ruim met citroensap

1 middel waspeen fijn raspen

1 koffielepel appelazijn= fermentatie altijd goed in een beslag

½  kop – 1 kop (plantaardige) melk kamertemperatuur

 

Voeg de natte ingrediënten bij de droge meng goed

voeg evt. nog melk toe Het moet een levendig beslag zijn en net niet lopend.

Vul de ingevette vorm met het beslag Decoreer met pecan of walnoten

Bak op 160 GC lichtbruin en gaar 35-45 min. kijk een keer na 20 min. of het niet te hard gaat.

Test met een houten prikker of de koek gaar is. Neem de koek uit de oven.